Spiselige strandplanter

Vild-naturen-ind-i-køkkenet.jpg

Så vi tager af og til turen til Fanø strand hvor vi plukker østers og stamper hjertemuslinger. Vi besøger selvfølgelig også årets store Fanø Østersfestival, som jeg varmt kan anbefale. I år var vi på en spændende tur med urteeksperten Thomas Laursen, hvor vi fik kombineret østers med strandens vilde planter.Thomas har samlet vilde urter det meste af sit liv og kender Danmarks natur som sin egen bukselomme. I dag lever han af at formidle al sin viden om naturen og spiselige planter, urter, bær, tang og svampe som han leverer til de bedste restauranter i Danmark.  Thomas leverer vilde urter til Michelinrestauranterne Noma og Geranium  - og han er også leveringsdygtig i levende myrer.

Ifølge jydske lov fra 1241 må du på offentlige steder samle, hvad der kan være i en hat. I dag er hatten byttet ud med en pose. På privat jord må du samle, hvad du kan nå fra skovveje og stier fra solopgang til solnedgang. Brug din sunde fornuft og pluk kun af det, der er meget af

Sådan skriver Thomas i bogen "Vild - Naturen ind i køkkenet" og disse retningslinjer praktiserer han også. Vi så den fineste lille busk med Strandsennep med lilla blomster på, men vi lod den pænt stå, da der kun var ganske lidt af den i klitterne.Strandarver er der masser af på stranden, så den kan vi rolig plukke, i mængder der gør at vi kan lave en lille frisk Strandarvepesto. Eller som Thomas anbefaler i bogen, en hjemmelavet Tzatziki, hvor man udskifter agurken med arven. Den passer også fin til en lille grøn salat.Smag på den ...Vi smagte selvfølgelig på de mange planter og det er bestemt ikke alle der smager lige godt. De fleste er friske og sprøde og passer perfekt til enhver salat. Andre er meget bitre i det, hvilket gør dem yderst spændende at arbejde med i samklang med andre ingredienser, så de nærmest bruges som umami.Her er Helene med hånden fuld af strandplanter. Vi plukkede lyng, strand asters, strand malurt, strand syrer, strandvejbred, strandnælder, strandgåsefod, kveller også kaldet salturt. Og den vi ikke kunne huske navnet på, så det blev alt fra:Trådløs kilebægerVejløs kilebægerStangløs kilebægerStangstiv kilebæger ;-)Det korrekte navn er Stilkløs kilebæger og du kan se den på billedet herunder.ØSTERS OG URTEREfter et par timer ved stranden hvor vi plukkede spiselige urter, så gik turen nu til skolekøkkenet på Fanø. Nu skulle der laves mad og menuen var østers, som jo også er en del af den spiselige natur på Fanø.På bordet var der et udsøgt udvalg af hjemmelavet lækkerier, som Thomas selv har lavet. Det var tørrede svampe, vilde løg, rønnebær, syltede kvellerblomster og grønne hyldebær. Tørrede hyldeblomster på grene, som vi lige kunne drysse på maden og meget meget mere ...Tjener der er en myre i min østers ...Der var også et glas med levende myrer!  Jeg var fristet til at prøve at smage dem, men jeg mistede modet, efter at have ser dem kravle rundt i glaskrukken. En lille myre forsøgte også at løbe af en færdigpyntet østers ... Myrekryb! De skulle efter sigende smage af appelsin. De specielle myrer skal lige som nogle af urterne ikke bedømmes på deres egen smag, men hvad de gør når de kommer i samspil med andre ingredienser.Her kunne jeg være med. Et helt bord fyldt med vores nyplukkede strandurter. De blev hakket og tilsmage med sødt og surt der passede til de saltede østers. Som noget nyt, så slugte vi ikke den hele østers, men skar den i stedet op i fire små bider, som vi spiste med pinde.Efter en herlig tur på stranden med de vilde urter, får man lyst til at gå på jagt i skoven, på marsken og ved hegnet. Så vi købte den flotte bog "Vild Naturen ind i køkkenet" af Thomas Laursen. En flot bog og en super guide til hvad der kan spises i naturen og inspiration til små retter der laves af dagens vilde fangst.Er du også vild med naturens køkken, så bliver der arrangeret turer rundt i hele landet. Du kan du følge Thomas på Wildfooding.dkEr du også blevet fristet til at tage til Fanø og plukke østers, så se med i mit blogindlæg "Østerssafari på Fanø" 

Forrige
Forrige

FOTOWORKSHOP: Bedre billeder - mere salg

Næste
Næste

5 enkle fif til at tage bedre billeder