GRØD - Nordisk gourmet mad

Hvorfor-GRØD-Sundt-fiberrig-og-lækkert.jpg

Opskrifter på Byg/Rug Grød med krydderurter - Øllebrød med skyr - Rødgrød med flødeJeg er vild med pop-up restauranter. To gange i året er der Restaurant Day og her popper der nye, sjove og spændende restauranter op - for én dag.Food Festival havde inviteret os til blogger event, på deres kontor i Aarhus, som var omdannet til en pop-up restaurant, hvor de serverede GRØD.HVORFOR GRØD? Fordi at grød er sund, fiberrig og spændende. Når Food Festival havde valgt grød temaet, er det fordi at deres målsætning er at sætte fokus på nordisk gastronomi. Det nordiske køkken er efterhånden blevet rigtig populært, og grød er i høj grad blevet en del af den nordiske madbølge. Det er en gammel tradition at spise grød, men en tradition som i de seneste år har fået en renæssance, der har ført til genopdagelse og nyfortolkning af grødbegrebet. Det er i en fascination af denne bølge at Food Festival har valgt at menuen på denne års Restaurant Day er grød!Hvorfor GRØD? Sundt, fiberrig og lækkertAlle opskrifter er til 4 personerBYG-RUGGRØD med knoldselleri, spinat, toppet med ristede solsikkekerner, Vesterhavsost, stegt bacon, bagte cherrytomater og krydderurter.Det er grøden på billedet. Den grød fra hele grødmenuen, som jeg havde de største,  forventninger til. De blev indfriet, den smagte helt forrygende. Grøden er et rigtig måltid og som egner sig perfekt til at overraske gæsterne med. Prøv den også som natmad, til en fest.  

  • 2 dl. bygflager
  • 2 dl rugflager
  • 200 g. knoldselleri
  • 8 dl. grøntsagsboullion
  • 50 g. frisk spinat
  • 50 g. solsikkekerner
  • 50 g. bacon
  • 100 g. cherrytomater
  • 2 spsk. sherry eddike
  • 30 g. Vesterhavsost
  • salt
  • drys med persille eller krydderurter

- Riv knoldselleri på et rivejern. Kog alle ingredienser (undtaget spinat) op ved høj varme. Skrug ned til medium varme når grøden koger og lad den koge ind til en passende konsistens (ca. 7-8 minutter) Tilsæt den friske spinar og smag til med salt.- Tørrist solsikkekernerne på en tør pande ved lav varme indtil de er sprøde og begynder at poppe. Steg ligeledes bacon på en tør pande indtil det er sprødt. Skyl cherrytomaterne og tilsæt cherry eddike. Bag dem i ovnen ved 200 grader i ca. 10 minutter.- Anret grøden i dybe tallerkner eller skåle og top med bacon, tomater, 1 spsk. ristede solsikkekerne, lidt Vesterhavsost og et drys krydderurter eller persille.Øllebrød med skyr og frisk frugtØLLEBRØD toppet med frisk pære, skyr, kardemommesirup og ristede hasselnødder.Øllebrød kender vi alle og den smager som regel som en god øllebrød nu engang gør.  Alle ved bordet, blev i første omgang lidt skuffede, da vi så at fløden var byttet ud med skyr. Men netop det at bruge den friske og syrlige skyr, løftede øllebrød op i et trin op af gastronomistigen.

  • 200 g. rugbrød
  • 2 spsk. rørsukker
  • 33 cl. hvidtøl
  • 3 dl. vand
  • 1 hel kanelstang
  • 1 spsk. vannilesukker
  • 1 spsk. citronsaft
  • 1 knivspids salt
  • 15 hele grønne kapsler kardemomme
  • 1/2 liter vand
  • 250 g. rørsukker
  • 60 g. hasselnødder
  • 1 pære
  • 4 spsk. skyr

- Øllebrødet laves ved at rugbrødet skæres i små tern og blandes i en gryde med de øvrige ingredienser. Kog på ved middel varme under jævnlig omrøring. Grøden er færdig når rugbrødsstykkerne har suget alt væden til sig, ( 3. dl.)og konsistensen er cremet og sammenhængende. Smag til med rørsukker, citron og salt.- Kardemommesirupen laves således: Knus kardemommekapslerne. Varm rørsukker og kardemomme kapslerne op i en gryde ved meget svag varme, indtil sukkeret bliver tyktflydende og karamaliseret. Tilsæt vand, og lad væden koge ind ved svag varme (ca. 20 minutter) Hæld sirupe på et skoldet syltetøjsglas.- Rist hasselnødderne på en pande ved medium varme indtil de er helt sprøde. Hak nødderne groft. Anret øllebrøden med en spiseskefuld skyr, hakket pære, kardemommesirup og drys med hasselnødder.Rødgrød med flødeRØDGRØD med fløde - og et drys rålakridssukker.Alle os der sad rundt bloggerbordet, blev hurtig enige om, at det nogen gange er lidt for sjovt, med lakridspulver, på alt muligt. Food Festival overraskede os alle med hvor godt lakridspulveret komplementerede den søde rødgrød. Jeg har aldrig smagt så god en rødgrød! 

  • 400 g. jordbær
  • 100 g. rabarber
  • 100 g. solbær
  • 100 g rørsukker
  • 1 vanillestang
  • 1 dl vand
  • 2 dl. piskefløde
  • 100 g. rørsukker
  • 10g rå lakridspulver

- Skrab kornene af vanillestangen. Skyl rabarberstængerne grundig og skær dem i grove tern. Kom alle bær, rabarber, sukker, vand, vanillestang og korn i en gryde og kog op indtil rabarberne er møre.- Bland 100 g. rørsukker og rålakridspulver i en skål. Server rødgrøden i glas eller små skåle med kold fløde og et drys rålakridssukker.Rødgrød var den sidste af de mange grødserveringer. Vi var alle propmætte, men ingen af os kunne stå for den lækre rødgrød.  Vi spiste rub og stub, som du kan se på vores skrabede bambustallerkner ;-)Rødgræd med fløde spist opFood Festival ville give gæsterne et indblik i, hvordan traditionelle og velkendte grød, på en nem måde kan løftes til nye kulinariske højder. De havde udforsket de forskellige kornsorter og lækre toppings, der komplimenterer grøden med friske, syrlige, sprøde og søde smagsnuancer.Velbekomme og tak til Food Festival for en dejlig oplevelse. Tak for opskrifterne, som jeg glædelig har delt her på bloggen, så den lækre nye grød kan holdes i live.Food Festival har hver år, en kæmpe madfestival som du kan læse mere på deres hjemmeside Food Festival.Jeg har skrevet om grød, minder og grød Crackers. Så har du en klat grød i overskud fra morgenmaden, så gem den til eftermiddagskaffen, hvor du forvandle den til sprøde GRØD Crackers 

Forrige
Forrige

FÅ EN SUND FORDØJELSE MED “TARME MED CHARME"

Næste
Næste

GRØD Crackers og minder