Interview med kvinden bag "Mad for livet"

Anette-Harbech-Olesen-Mad-for-livet-intro..jpg

Forfatter Anette Harbech Olesen, er en virkelig ildsjæl, en kvinde jeg beundre, for hendes grundige og saglige formidling af sundhed. Anette har, igennem mange år, bygget en imponerende vidensbank op på hendes hjemmeside “Mad for livet”Den har netop nu fået nyt design og funktioner, så man let kan navigere rundt i sidens næsten 1000 artikler og lækre opskrifter. I den anledning, har jeg lavet et lille interview med kvinden, bag dette sunde univers.Madforlivet Anette Harbech OlesenEn passion for sund mad, en klar holdning til uvildighed og en stærk overbevisning om værdien af vidensdeling, er Anette Harbech Olesens primære værdier bag sitet MadforLivet.com.”Jeg oplever, at de fleste danskere gerne vil have ren besked om, hvordan vores fødevarer er produceret. Om eksempelvis alt rugbrød er sundt, om mælk er, og om hvordan sprøjtemidler, vækstfremmere eller andet anvendt i produktionen kan påvirke os helbredsmæssigt. Det er, sammen med formidlingen af hvor meget god mad, tilberedt af gode og rene råvarer kan gøre for os, mine hjertesager.Mad for livet af Anette Harbech OlesenPå Instagram, har jeg fulgt Anette på hendes fotokursus i Italien. Derfra fik jeg dette dejlige stemningsbillede, til mit interview, ikke photoshoppet, men helt uredigeret - præcis som Anette ;-)Imponerende viden og opskrifter du deler - helt gratis. Hvordan er det muligt for dig?Først og fremmest går jeg varmt ind for vidensdeling, og er af den opfattelse, at jo mere vi deler med hinanden, des bedre muligheder skabes der for os allesammen. Derudover er jeg så heldig, at mange køber mine bøger og booker mig til foredrag, blandt andet fordi de kender mig fra min hjemmeside.Hvad er din drivkraft?En dyb overbevisning om at god mad, tilberedt af de allerbedste råvarer, er livgivende, sundhedsfremmende og potentielt kan skabe grundlag for en indre biokemi i balance. Stort set alle vores celler i kroppen udskiftes i løbet af en periode på syv år. Nye celler, hormoner, signalstoffer, væv, knogler etc. dannes af næringsstoffer fra den mad, vi spiser. Derfor har vores daglige valg af mad betydning for vores kropslige sundhed og balance. Det budskab vil jeg gerne formidle, og min absolutte hjertesag er uvildig information om, hvordan vores fødevarer frembringes, hvad de indeholder, og hvordan eventuelle pesticidrester, vækstfremmere, tungmetaller eller anden kemi kan påvirke vores og vores børns sundhed. Jeg vil også rigtig gerne inspirere til dejlige måltider. For god mad, indtaget i selskab med mennesker, som vi holder af, er for mig livskvalitet i højeste potens.Har du selv en bestemt kostretning du følger?Jeg er ikke som sådan tilhænger af enkelte kostretninger, og slet ikke hvis de er fanatiske og indebærer fuldstændig udelukkelse af enkelte fødevaregrupper. Jeg går helt enkelt ind for gode, rene og gerne økologiske råvarer som basis for sunde og nærende måltider. Jeg mærker også efter, hvad min krop trives med og hvad den ikke trives med. Det betyder, at jeg forsøger at spise mindre sukker, hvidt brød og pasta og flere grønsager, økologiske fisk og gode olier. Det er det min krop trives bedst med. Men vi er alle forskellige, og jeg kan kun opfordre til at lægge mærke til, i hvilken grad forskellige former for mad og drikke påvirker dig, og så justere dit indtag efter det.Svinger du nogen gange forbi en grillbar?Hvis jeg er strandet på en øde ø og ikke har spist noget i to uger, så ville jeg muligvis kunne finde på det. Ellers er der faktisk en enkelt ting, som jeg er lidt fanatisk med, og som jeg ikke ønsker at byde min krop; fritureolie.Hvad er dine 3 vigtigste sundhedstips, som du lever efter? 1)Jeg starter hver morgen med et stort glas friskpresset grønsagssaft. Det er jeg nærmest helt afhængig af, og det tilfører masser af livgivende og nærende stoffer, og så smager det godt.2) Dernæst sørger jeg til daglig for at leve sundt og spise masser af grønt, gode olier og økologiske fisk. Det betyder nemlig, at jeg i weekenderne lettere kan nyde gode vine og desserter :-)3) jeg traver hver dag en lang tur med min hund, drikker masser af sundt vand og sørger for at trække vejret dybt og leve livet inderligt og oprigtigt.Sundhed og forskning er et stort område, med en del modsætninger. Bliver du aldrig i tvivl?Jo mere jeg læser, jo mere bliver jeg opmærksom på, hvor meget jeg ikke ved nok om. Jeg er også af den opfattelse, at al for megen dansk forskning er betalt af virksomheder, der har et specielt mål eller sigte med den bestilte forskning. Det kan være uheldigt og efter min mening også forvrænge sundhedsbudskaber og officielle sundhedsråd. Jeg er fortaler for, at en langt større andel af den danske forskning bliver uvildig og dermed financieres af offentlige midler. Det vil betyde, at vi i højere grad vil kunne forske i forskellige fødevarers indvirkning på sundhed og balance. Den forskning er der alt for lidt af idag, ganske enkelt fordi mad ikke kan patenteres.Får du aldrig klø, når du anbefaler nogle produkter og viden og fraråder andet?Jo. Jeg er vist en af de ganske få uvildige sundhedsformidlere i Danmark, og min uafhængighed af industrien giver mig frihed til anbefale, hvilke produkter jeg synes er bedre end andre, og hvor vi som forbrugere får mest for vores penge. Sådanne informationer videregiver jeg gerne til interesserede, med det udgangspunkt, at det jo er anbefalinger givet udfra min bedste overbevisning og viden på det pågældende tidspunkt. Uafhængigheden giver mig også både frihed og forpligtigelse til at påpege, hvis produkter efter min mening ikke lever op til det de lover eller sælges på et urigtigt grundlag. Det er ikke noget jeg tilstræber at beskæftige mig med, men jeg har gennem årene oplevet grelle eksempler på, at decideret usunde produkter helt lovligt sælges som sundhedsfremmende kosttilskud. Når jeg oplever noget sådant, så ser jeg det faktisk som min pligt at forsøge enten at påvirke vores lovgivere til at stramme loven, som eksempelvis loven om olier, solgt til menneskeligt konsum, der efter min mening er aldeles mangelfuld. Eller at oplyse interesserede om, at visse produkter efter min mening ikke er sunde og gode at indtage. Det giver selvfølgelig en hel masse hug, fordi salg af kosttilskud og olier samt fiskeolier er en kæmpestor forretning. Så, nu står jeg sikkert til klø igen...Skal du ikke snart have dit eget tv-program? Jo, gerne :-) og jeg vil gerne tilføje, at jeg elsker det jeg laver, fordi jeg møder SÅ mange dejlige og dedikerede og interesserede mennesker, der har et oprigtigt ønske om at kunne påvirke deres egen og deres børns sundhed positivt via bevidste og gode valg af nærende mad og gode kosttilskud. Derfor er jeg dybt taknemmelig, for jeg føler hver eneste dag, at mit arbejde giver mening.Anette Harbech Olesen er uddandet indenfor ernæring i såvel Danmark som USA. Hun blogger om sundhed på www.madforlivet.com, hvor mere end 100.000 danskere, lægger vejen forbi, hver måned. Anette har udgivet 14 bøger, heriblandt, Syv sunde skridt, Den glutenfri kogebog og Kolesterolkogebogen."MAD Kunsten at spise godt og leve sund"Anettes nye bog "MAD Kunsten at spise godt og leve sund" er en hyldest til god mad, med masser af opskrifter, fremstillet af de bedste råvarer. Er virkelig flot og organisk bog - lige til at spise.  Læs mere om den på Netspiren.dk MAD Kunsten at spise godt og leve sund af mad for livetTak for interviewet og tillykke med den nye imponerende hjemmeside og årets flotteste bog. 

Forrige
Forrige

Stegte gulerødder med sesamfrø

Næste
Næste

FÅ EN SUND FORDØJELSE MED “TARME MED CHARME"