Sunde olier og sprøde salater

IMG_2473.jpg

Fremhæv den gode smag i salaten, med de sunde olier.Det er så synd at overhælde den sprøde salat med færdigkøbte sovsedressinger. Salaten smager skøn i sig selv og det gælder om at fremhæve endnu mere af salatens smag og det kan gøres med de sunde vegetabilske olier. Der findes et stort udvalg, så det er bare at smage sig frem.Jeg betragter olier som vin og syntes at de skal have den samme opmærksomhed. Så prøv at studerer din olie, giv dig god tid til at nyde farve, duft og smag. Du vil blive overrasket hvor forskelligt de smager, også inden for den samme sort.

Tag med på en lille  "oliesmagning" af alle de sunde olier, som du kan bruge til dine salater. Jeg vil fortælle lidt om deres smag og egenskaber og hvilke salater de smager forrygende til. Jeg har taget billeder af forskellige salater jeg har lavet og du får også en lille hurtig inspirations opskrift.

Verdens sundeste salatdressingOLIESMAGNINGNår vi er på Retrokuren så detoxer vi med en "mundskyldning" Her tager man hver morgen en spiseskefuld olie i munden og ruller, tygger og skyller den rundt i munden og imellem tænderne i et par minutter hvorefter man spytter ud. Her kan man virkelig smage forskel på de gode og de dårlige olier.Når vi får gæster er det ofte vi laver en lille oliesmagning, en lille  "starter" hvor vi har udvalgt en række gode olier. De er bedst at serverer i en glasskål, så man kan se de forskellige farvenuancer. Serveres med friskbagt flutes, som plukkes i små stykker, lige til at dyppe med, så de suger den gode olien til sig.HVILKE OLIE TÅLER STEGNING? Det er et spørgsmål får jeg ofte, og der er delte meninger. Jeg har lavet en lille tommelfingerregel  jeg kalder for "køleskabstesten" De olier der størkner, når de står i køleskabet, de tåler stegning.  For at en olie tåler opvarmning, så skal den indeholde mange mættede fedtsyrer, de hårde fedtstoffer, som der er mange af i  smør. De sunde umættede fedtsyrer, de der forbliver flydende, tåler ikke opvarmning. Altså jo fastere en olie er , des flere mættede fedtsyrer indeholder den og jo mere velegnet er den til stegning.DE FINE SUNDE SALATOLIERDe fleste af de olier jeg nu vil præsenterer dig for er rige på de sunde umættede fedtsyrer og er derfor ikke egnet til stegning - men de er super sunde i salaten. Så spis varieret, gælder vel også her: Spis varierende olier, så du får alle de forskellige sunde virklinger og smagsnydelser.OLIVENOLIEDer findes nok mere end 50 forskellige olivensorter som alle har en forskellig smagsnuance afhængig af sorten og jord og vejrforhold. Der kan være en olivenolie som smager af umoden banan, sort peber, nødder , græs eller noget helt andet.OlivenolieOlivenolie indeholder ca. 7,6 % poly- umættede fedtsyrer, 67,7 % mono – umættede fedtsyrer og 13 % mættede fedtsyrer. Så den bliver ikke hård som smør når den står i køleskabet, men den har tilpas mange af de mættede fedtstoffer, til at de klumper i flasken og kan dermed tåle svag opvarmning.  Bland evt olivenolie og smør til stegning.Forskellen på olivenolie, koldpresset olivenolie og koldpresset jomfruolivenolie er indholdet af syre. Det har jeg skrevet lidt mere om på Netspiren, hvor vi har udvalgt de fineste økologiske olivenolierEN LILLE STEGT SALAT FORRETHer har vi lavet en lille forret med nye bønner og hvidløg, som er svag stegt på panden i en god olivenolie. Drysset med parmesan. Du kan også lave retten af grønne asparges, evt med lidt bacon drys ;-)friske bønner med parmasan og hvidløgARGANOLIEArganolie, også kaldet marokkos guld, er en ren skønhedsolie. Den indeholder de essentielle fedtsyrer og indeholder næsten 4 gange så mange E-vitaminer som andre gode olier. Derfor har den en fantastisk virkning på hud og hår. Vi var i Marokko og se hvordan kvinderne bearbejdede de argannødderne, som siges at have så hård en skal, til at beskytte den fine olie, at nødden faktisk skal igennem en geds tarmsystem, før den kan knækkes. Jeg ved ikke om det kun var i gamle dage og om ikke de har fundet en anden metode at knække nøden på nu. Se Netspirens udvalg af ArganolieQuinoasalatQUINOASALAT MED ARGANOLIEDet er en dejlig frisk salat med de små quinoafø, som er glutenfri. Du kan også vælge at bruge CouscousDu skal bruge 1 dl. quinoa, lidt rød peber, forårsløg, bredbladet persille eller koriander og friske majs.Quinoafrøene skal lige skylles og derefter koge i ca. 10 minutter.

Dressingen er pisket sammen af Arganolie, da retten appelerer til det marrokanske køkken. Du tager blot 2 spsk. arganolie, 1 spsk. citronsaft, lidt ahornsirup samt og peber.

MANDELOLIEMandelolie er udvundet af mandler og indeholder derfor de naturlige E-vitaminer. E-vitamin er styrkende for hormonsystemet og bliver også kaldt "frugtbarhedsvitaminet" Mandelolie bliver ofte anvendt i cremer og som massageolie, da den er meget neutral i dufte og smag. Alt for få bruger den som salatolie, hvilket er rigtig synd. Mandelolie passer godt til dressinger, hvor man ønsker konsistensen af olie, men med en elegant og næsten neutral smag. Emile Nöel har den fineste økologiske koldpressede mandelolie, som vi har hos Netspiren.dk cæsarsalatCÆSARSALAD MED MANDELDRESSINGDen klassiske Cæsar salat er virkelig enkelt og består kun af ganske få ingredienser. Derfor er det ekstra vigtig at gøre sig umage og virkelig gi´den gas i Cæsardressingen.Til Cæsarsalaten skal du bruge lidt kylling, romainesalat, parmesan og hjemmelavet brødcroutoner.Til dressingen skal du bruge 1 dl. mandelolie, 2 dl. mayonnaise, 2 fed hvidløg, 3 spsk. sennep, 3 ansjoser, 3 spsk. citronsaft, 2 spsk. revet parmesan salt og peber. Det hele piskes godt sammen og hældes ud over den sprøde salat.RESTAURANT TESTEN: Kend restauranten på deres brødcroutoner ;-) Når en cafe bare åbner en industripose med brødcroutoner og hælder ud over salaten, så siger det SÅ meget om restaurantens manglende passion for mad og gode råvarer. Når de ikke orker at lave deres egne brødcrotoner, så orker de nok heller ikke at gøre sig umage med resten af deres menukort!Det er virkelig nemt at lave brødcroutoner og det er samtidig en god måde at få brugt det gamle brød på, så der ikke bliver noget madspild.Brødcroutoner: Skær brødet i tern og rist dem på en tør pande. Når de er gyldne, hælder du lidt olie over dem, lidt presset hvidløg og salt og lader dem stå et øjeblik på panden og så er de klar.AVOCADOOLIEAvocado indeholder ca. 70 % af de gode flerumættede fedtsyrere. Avocadoolien bliver ofte brugt i naturcremer, da den indeholder rigtig mange af de gode omega 3 fedtsyrer, som er gode til huden. Avocadoolien er også en god kilde til naturlige karotiner, som er et forstadie til A-vitamin. Hos Netspiren anbefaler vi Clearsprings økologiske avocadoolie, som er virkelig fin i smagen.AvocadoolieAVOCADO DIP OG DRESSING.Tag en håndfuld cashewnødder og blend med lidt vand. Tilsæt en spsk. avocado olie og du har den fineste dip. Dyp dine grønsagsstænger i avocadodippen. Kom resten i håret, det er en super nærende hårkur.HAMPEFRØOLIEEn af de nyere salatolier er hampefrøolie. Det er en fin olie som er rig på de sunde omega 3 og omega 6 fedtsyrer og derfor et super alternativ til fiskeolie, for vegetarer og veganere. Jeg må hellere lige sige, at det er ikke er en olie du bliver "skæv" af. Det er ikke hampolie, men hampe - frø- olie ;-)Se alle de vilde hampefrøolier hersalatolieSALAT MED UKRUDT OG HAMPEFRØOLIEDer er noget vildt og næsten euforisk over ukrudtssalater,  med skvalderkål, brændenælder og blomsterne af krydderurterne. Det passer jo perfekt til en  hampefrøoliedressing ikk´.Brug lidt hampefrøolie med sennep, ahornsirup og citronsaft, som du lige pisker sammen.GRÆSKARKERNEOLIEGræskarkerneolie er lidt skarp i smagen, den smager meget grønt og frisk. Den bliver faktisk brugt i produkter til hjælp mod prostata. Du kan se de forskellige græskarkerneolier her...Græskarkerne olie er perfekt til Chévre Chaud og de ristede græskarkerner.Salade au jambon de Parme et fromage de chèvre

CHÉVRE CHAUDEller på godt dansk” Varm ged”Der er flere forskellige måder at lave denne salat på. Nogle af de ingredienser der går igen er, blandede salater, tomat, rødløg, græskarkerne, tamari, græskar, græskarkerneolie, pinjekerner, gedeost (en fast rulle), oliven,  baguette og tørrede skinke.

Så er det bare at skære gedeosten i skiver, og læg den på små stykker ristet brød der grilles i ovnen, til osten er gylden og boblende. Rist lidt græskarkerner på en tør pande, til de popper, tilsæt derefter lidt tamari

GRÆSKARKERNEOLIE DRESSINGDu blander Dijonsennep, græskarkerneolie, akaciehonning, salt og friskkværnet sort peber.Pisk dressingen sammen til den cremet og ensartet – den må gerne have lidt bid, men også sødme. Dressingen blandes i salaten, og det grillede brød, med gedeoste stilles på toppen.Spises straks, brødet er ude af ovnen.

MACADAMIAOLIEDet er en virkelig god olie, som smager af nyplukkede macadamianødder.  Det er en af de virkelig sunde olier, med helt op til 84% af de sunde enkeltumættede fedtsyrer. Klik dig ind og se olien og de kæmpestore og runde macadamianødder her...Salat med blomster og ukrudtGRØN SALAT MED NØDDERJeg syntes at macadamiaolien er så fin i smagen at den skal stå alene i salaten. Lav en stor skål salat med lidt ristede nødder, feks. pinjekerner og hæld gulddråberne fra macadamianødden henover. Du kan også lige friske den lidt top med lidt friskpresset citronsaft.RAPSOLIESynet af en gul rapsmark er fantastisk flot og dansk. Det kunne være fint at skifte den sydlandske olivenolie ud med vores egen rapsolie. Men den er desværre ikke egnet til stegning, selv om der er mange interesser i at sælge den som stegeolie. Rapsolien indeholder kun halvt så mange mættede fedtstoffer som olivenolien, hvilket også kan ses hvis du laver  "køleskabstesten" Den vil forblive flydende, fordi den indeholder rigtig mange af de sunde umættede fedtsyrer, hvilket gør den perfekt til salaten.Tomat mozarellasalatTOMAT OG BØFFELMOZZARELLASå er det sommer. Denne skønne salat er så enkelt og derfor et endnu vigtigere at den laves med de bedste tomater. Vær kræsen med valget af dine tomater da de skal bære hele retten. Stik næsen helt ned i tomaterne og duft. Hvis du ikke bliver svimmel og forført af duften, så er tomaterne helt ligegyldige i smagen. Så duft videre indtil du finder en udsøgt tomat. Jeg syntes de store sprækkede bøftomater smager forrygende i denne salat. Se de fine Rapsolier herKOKOSOLIETil alle de salater, må der gerne sluttes af med lidt naturligt sødt ikk´Kokosolie indholder ca. 1,8 % poly - umættede fedtsyrer, 5,8 % mono – umættede fedtsyrer og 86,6 % mættede fedtsyrer. Brug kokosolien til stegning, bagning og til at lave lækre kokoskugler.Der er kommet virkelig mange gode og økologiske kokosolier at vælge imellem, både med og uden smag.Se opskriften på kokoskugler under billedet og se det store udvalge i kokosolier her...KOKOSOLIE

OPSKRIFT PÅ KOKOSKUGLER ALA "HVAD DU HAR I SKABET" Nødder 200 gram, tørrede frugter 200 gram, kokosolie 1 stor spsk. og ca. 3 spiseskefulde krydderier. Det kan være krydderier som feks. kanel, hybenpulver, ingefær, kardemomme og vanille. Alle ingredienser hakkes, blandes godt sammen og formes som små kugler. Dyp dem i en god mørk chokolade og tril dem i kokos.Her er kokosolien med til at give smag, men også til at give en god hård konsistens, når de står i køleskabet.

Det var lige en lille gennemgang af alle de vidunderlige olier.Håber du finder inspiration til at smage nogle af dem eller lave dig en lækker sprød salat. 

Forrige
Forrige

Friske muslinger i hvidvin og flødesauce

Næste
Næste

Hjemmelavede fiskefrikadeller