Hjemmelavet syltetøj

DSC0676.jpg

Havens bær er supersunde. De er rige på vitaminer, antioxidanter, polyfenoler, anthocyaniner og en masse andre helsefremmende stoffer, som beskytter kroppen i mod en række forskellige livsstilssygdomme og så er bær REN hudpleje.

PLANT bær i haven, i krukker på altanen ja, alle steder hvor der er et lille stykke jord.SPIS  bær hele sommeren, brug dem på mysli, desserter og som ren slik.SYLT bær til vinterens gemmer.

Forskellen på marmelade og syltetøj:Jeg bliver altid i tvivl,  så en gang gang for alle. Syltetøj indeholder flere bær end marmelade og syltetøj indeholder hele bær, hvorimod de er kogt ud i marmeladen. Så nu skal vi lave syltetøj af solbær, stikkelsbær, ribs og hindbær. Du kan selvfølgelig også lave syltetøj af frosne bær.RysteribsRYSTERIBSMin mand har syltet bær i år, det er også ham der har lavet gammeldags rysteribs. Han har blot drysset rørsukker på de friske ribs, som nu smager forrygende på vanilleis og til kødretter. Du kan gøre det samme med alle andre bær.RÅSYLTNINGDet er nemt og du bevarer samtidig alle de sunde stoffer. Du skal blot skylle bærene og komme dem i en skål med sukker og citron. Stil dem i køleskabet i et døgn og din syltetøj er klar til at komme på rene glas.GRUNDOPSKRIFTEN PÅ SYLTETØJGrundopskriften på syltetøj er 2 dele bær og en del sukker og lidt vand.Sukkeret bruges som konservering og selvfølgelig til at give sødme. Du kan vælge at bruge mindre sukker og evt. søde med rosiner, abrikoser eller Sukrin. Sukrin søder ca. 70 % i forhold til sukker, skader ikke tænderne , giver ingen blodsukkerstigning og indeholder nul kalorier.Hæld bærene i en gryde, men ganske lidt vand, altså kun lige så lidt vand at frugterne ikke brænder på. Så giver du frugterne et opkog, som du tilsætter sukker. Tag en smugle af saften og tilsæt ager-ager som røres ud i en skål. Hæld derefter den opløste ager-ager i bærrende under omrøring, hvorefter bærrende gives et opkog på et par minutter. Du vil straks kunne se syltetøjet blive en smugle tykkere, men vær opmærksom på at det bliver tykkere efter afkøling. Bærene skal kun koge, indtil de er sprængte - så er der syltetøj.FORTYKNINGSMIDDEL er oftest melatin, men vi bruger altid Ager ager (vegetabilsk gelatine fra tang)KONSERVERING af syltetøj er som sagt er sukker. Det er vigtig at dine glas er helt rene og at de skoldes (husk også låget) Skyl glassene med det kogende vand evt. med lidt atemon eller cogac. Du kan sagtens bruge det samme vand til flere glas.HOLDBARHEDEN er næsten et års tid, når du sørger for at syltetøjet er i rene glas, som er godt lukket og helt luftfri. Kom aldrig, aldrig en brugt teske i syltetøjet.For at bevarer så mange næringsstoffer som muligt, skal syltetøjet kun lige have et lille opkog.Hjemmelavet hindbærmarmeladeRIBSGELESikke en farve, er den ikke skøn?Ribsgele og saften er lavet i en truddi tutti. Den eneste forskel der er på geleen og saften er at geleen er tilsat lidt ager-ager. Ribssaften smager forrygende når den bliver blandet op med lidt sprutlende danskvand.RABARBER MED RØDE STIKKELSBÆRMindes rabarber og jordbærsyltetøj fra min barndom. Det er en rigtig mormor syltetøj, som smager af sødme og gode minder. Vi havde ikke flere jordbær i haven, så denne gang har vi prøvet at blande stikkelsbær og rabarber. Det kom til at smage rigtig godt. Her er der brugt ca. 4 gange så meget stikkelsbær som rabarber og så er der tilsat lidt vanille. Til at neutraliserer rabarberens oxalsyre kan du bruge lidt citronsyre.Rabarbersyltetøj med stikkelsbærSTIKKELSBÆR smager simpethen så skønne at de oftest bliver spist, før vi får lavet stikkelsbærsyltetøj.StikkelsbærGRØNNE STIKKELSBÆR MED MYNTEVores krukke med stikkelsbær, var gavmild i år. Så der blev både stikkelsbær til slikskålen og til at eksperimenterer med. Her har vi lavet stikkelsbær med lidt frisk hakket mynte og sukrin. Det kom til at smage frisk og godt - tror det egner sig rigtig godt til lammekød eller vildt.Stikkelsbærmarmelade med mynteSOLBÆRSYLTETØJTraditionen tro, så laver min mand altid et lille glas solbærsyltetøj til vores barnebarn Troja. Fra hun var helt lille har hun altid rippet solbærtræet. Så det var om at være hurtig hvis vi skulle komme før Troja og havens fugle.Opskrift på SolbærmarmeladeSOLBÆR er som andre blå/lilla bær rige på antioxidanten, anthocyanin.Solbærmarmelade opskriftHINDBÆRHer skulle der have været en opskrift på hindbærsyltetøj, men de er alle blevet brugt til at lave hindbæris. Vi har fået en stor flot ismaskine, som laver is på blot 20 minutter. Vi eksperimenterer lige nu med alverdens is.Min mand laver flødeis og jeg prøver at få tofu-is, veganeris og helseis til at smage forrygende.Du får de bedste opskrifter, når det lykkedes.HindbærisSe lige min fine ostekage med rabarber og jordbær. Du kan snuppe opskriften i mit blogindlæg "FOODIE"FOODIE ostekage med rabarber og jordbærSPIS DIN HAVE Der er forsat mad der skal plukkes i haven. Blommer, blåbær, brombær, hyldebær, vindruer og ganske lidt tranebær er snart klar til at komme på frys, i glas og på bloggen ;-)ØKOLOGISKE BÆROm lidt skal der syltes, laves pickles og urtesalt af alle havens krydderurter - Hvor er naturen dog fantastisk.Du er velkommen til at tilmelde dig mit nyhedsbrev, lige her under. Jeg samler altid 3 blogindlæg, som udkommer et par gange i måneden.

Forrige
Forrige

Kurt Trampedach

Næste
Næste

Min første fisketur