Østerssafari på Fanø

Østers-og-muslinge-plukning-ved-vadehavet.jpg

Blot 10 minutters færgetur fra Esbjergs pulserende havn, med industri og vindmøller, ligger den naturskønne Fanø. I det øjeblik man træder af færgen, falder blodtrykket, åndedrættet bliver dybere, i takt med at man går gennem byens små gader, butikker med lokale specialiteter, cafeer og charmerende gamle fanøhuse med stråtag og stokroser ved havelågen. Men det var ikke den del af Fanø vi skulle opleve i dag - vi skulle på standen.Fanø - naturens spisekammer. Her er alt fra havtorn, kveller, tang, muslinger, hjertemuslinger og til de friske østers. Vi ankom glad og forventningsfuld, til vores første østerssafari. De tomme spande skulle fyldes med havfriske østers og vi skulle blæses igennem af frisk luft og frokost i det fri.Samler, fanger eller plukker østers. Det hedder selvfølgelig ...VI PLUKKER ØSTERSFanger, samler eller plukker man østers? Det og meget mere får vi svar på når turen går til Halen på Fanø, hvor vi skal på østerssafari sammen med en gruppe naturelskere og vores guides, den kendte "Fanø Oyster King" Jesper Voss.Jesper ved alt, om livet ved vadehavet og om østers og han er rigtig god til at formidle det på en levende og interessant måde. Han kunne fortælle at man "plukker" østers, fordi at de faktisk sidder fast, på enten  tov, planker eller på muslinger.Jeg lyttede altså godt efter, men kan godt fornemme at jeg mangler et par detaljer her ... Det jeg husker er noget med, at man for år tilbage, var bange for at miste muslingestanden, fordi at de store østers lagde sig oven på muslingerne, og dermed kvalte dem. Men muslingerne er smarte, så de fandt ud af at sætte sig oven på hver en østers. Her sidder de rigtig fint, og nyder godt af det friske vand der strømmer igennem en østers.Østers plukning ved vadehavetGODE OG DÅRLIGE ØSTERSØsterssæsonen starter her i efteråret og strækker sig frem til foråret. Man kan plukke friske østers i alle måneder med “r” Det vil sige at det kun er maj, juni, juli og august, at man IKKE skal plukke østers. En sund østers skal være lukket og indeholde vand, for at være frisk. Den skal dufte af frisk havvand og have en lys og fin farve. Hvis østersskallen er ødelagt, eller hvis den ikke lukker sig, når man banker den mod køkkenbordet – så er den dårlig og du skal ikke spise den!Når man tager på Østerssafari med Jesper Voss, så har han indsamlet algeprøver og vandprøver som sendes til Steiners Laboratorium, til undersøgelse og godkendelse. Derefter gives godkendelse til indsamling af østers ud for Fanø i en uge.Østers og muslinge plukning ved vadehavetVi plukkede også en håndfuld muslinger. Jesper Voss fortalte, at der på den anden side af stranden, lever hjertemuslinger, som man lokker frem, ved at stampe i sandet. Er det ikke fantastisk at man blot kan trække i gummistøvlerne og drage ud trampe sig til en frisk frokost ala "Pasta con vongole" med et drys af friskplukkede kveller.Pluk muslinge ved vadehavetMin mand siger, at vi fik at vide, at det var i 1996 at de første stillehavsøsters kom til Danmark og det menes at være fra store tankskibe, som bruger havvand som ballast. Dette vand blev lukket ud i havnen, hvilket medførte østerslarver. Grunden til at det ikke er sket tidligere er at vandtemperaturen er steget med 0,1 grad, hvilket har gjort det muligt for østers at overleve - se det er vigtig viden.I den danske del af Vadehavet er omkring 12.000 tons østers - som svarer til 1.mill kilo!Østers plukning ved Fanø vadefestivalSÅ STARTER ØSTERSFESTENEfter en vidunderlig travetur, i det fredsomme landskab, gik vi tilbage til klitterne, med hver vores spand med østers. Nu skal der spises østers - rå østers, røget østers, østers med parmesan og meget mere.Her ser du vores dejlige naturvejleder "Fanø Oyster King" Jesper Voss og Kok og røgemester Jan Gildam, fra Bornholm. De to herre skabte en dejlig autentisk og festlig stemning.røgemester Jan Gildam og naturvejleder Jesper VossJan Gildam er kendt fra tv-udsendelse “Nak & Æd” hvor han var gæst i programmet “Storrygeren” Han er ekspert i at  røge fisk, grønsager og østers og har netop fået sin egen Food Truck "Bornholm på hjul"røgemester Jan Gildam laver østersHer har Jan grillet de røget makreller, som blev serveret med røget kartofler og en gorgonzola creme, som jeg tror det var rørt op i mayonnaise.Elsker at blive inspireret til nye retter.  På Restaurant Stedsans i København smagte vi en grov kartoffelmos med parmesan og krydderurter - Den vil vi prøve at lave, med kartofler som er røget ala Jan Gildams. Røget rustik kartoffelmos med parmesan og krydderurter. Lyder de ikke skønt?røgemester Jan Gildam grillede makralÅBEN DIN ØSTERSAlle de friske nyplukkede østers, er næsten klar til at blive spist. Vi skal bare lige have åbnet den stenhårde østersskal. Det gøres med en spids østerskniv, som stikkes ind ved hængslet og så presser man nedad, indtil lukkemusklen løsnes. Derefter føres kniven hele vejen rundt mellem de to skaller og østersen åbnes. Nu skal musklen lige skæres af så  østersen slipper og er nu klar til at sluge ;-) Ja, man spiser den levende - så bliver det vist ikke friskere.Frisk plukkede østers fra FanøDet er ikke alt mad, der gør sig lige godt, med et close up billede;-)Spiser levende østersKA' DE LI´ ØSTERS?  Østers kan være en svær klat at sluge! Det var min mand der forføre mig med min første østers, for år tilbage - faktisk på en restaurant, her på Fanø. Han havde bestil en hel tallerken af de små levende klatter, som han nød med velbehag. Han slugte dem ikke, men tyggede dem godt igennem, en for en, sammen med havvandet der lå i østersskallen. Jeg var helt solgt, da han på poetisk vis fortalte af de smagte at havet. At vandet i skallen, var som en indvendig saltvandsudrensning. Det var lige det der skulle til  - både min veninde og jeg slugte her vores første østers, med velbehag.Friskplukkede østers og champagneJeg elsker kontraster, som her med gummistøvler, sweaters, hvid dug, østers og champagne i fine glas.Sjovt, hvordan vi lige har vadet rundt i mudderet og plukket østers, de samme østers som serveret på de fineste Gourmet restauranter, som en eksklusiv og dyr ret.FORFØRENDE ØSTERSØsters er kåret som en af de mest forførende fødevarer  ♡ Det forstår jeg godt, når den serverst så smuk som her.  En lille appetizers, rå østers med friskpresset lemon og jordbær. Det siges også at østers øger potensen og sexlysten - måske på grund af det store indhold af zink, som er nødvendig for produktionen af testosteron. Det er dog ikke undersøgt - men du kan jo prøve ;-)Friskplukkede østers med jordbær og lemonsaftGRILLEDE ØSTERSDe små østers serveres på is og nydes rå, med lidt friskpresset citronsaft. Men de store østers, må gerne lige komme en tur på grillen, i ca. 5 minutter.Grillede Østers fra vadehavetSå går det ellers løs med en masse grillede østers i alle mulige smagsvarianter.Her kommes grønsagssuppen, som har stået og kogt, op i små skåle sammen med den friske østers og grilles.Østersopskrifter. Grønsagssuppe med ostegratinerede østersGrillede østers med grønsagssuppeØsters med pancetta, hvidløg og parmesan, grilles indtil osten er smeltet.Østers med pancetta, hvidløg og parmesanGrillede østers med hvidløg og parmesanGrillet østers med salsa og et glas champagne.Østersopskrift Grillede Østers med tomatsalsa og fetaTJENER, DER ER EN PERLE I MIN ØSTERS!En af pigerne, som var med på turen, fandt denne store perle i sin østers. Den havde dog ingen værdi eftersom det var en lille musling, som østersen havde belagt med perlemor og ikke et sandkorn, som naturperler starter med at være. Dagen før, var der en som havde fundet to små ægte perler i sin østers - bare det var mig.Perlen i østers og muslinger, produceres når der trænger et fremmedlegeme ind i skallen og irriterer. Som en forsvarsmekanisme producerer den en perlemorssubstans, som med tiden bliver til en ægte naturperle.Perler i ØstersDet var vores venner Helene og Lars der havde inviteret, til denne autentiske og naturskønne oplevelse. Det var også dem der havde medbragt den hvide dug og champagne. Det var en fødselsdagsgave til min mand, Christian. En virkelig personlig gave, der blev til en mindeværdig oplevelse.Har du lyst til at tage på østerssafari på Fanø, eller at overraske en ven med en oplevelsesgave - så kontakt naturvejleder og østersekspert Jesper Voss.Vi ankom helt tilfældig til Vadehavsfestival på Fanø. En festival med delikatesser, mad, event, god musik og østerssafari. Vil du med til næste år, så får du lige et lin her til Fanø VadehavsfestivalPas godt på naturen - så vi og generationer frem, kan nyde godt af naturens spisekammer.

Forrige
Forrige

Hvilke vitaminer og kosttilskud skal jeg tage?

Næste
Næste

Glutenfri Æblekage med mandeltopping