Sunde farver i maden

farvepigmenter-i-madenjpg.jpg

Farverne har indflydelse på vores humør og vores sundhed. Farverne i vores hjem og i vores mad, har forskellige egenskaber og vi skal have dem alle til krop og sjæl.

Jeg sidder netop nu og planlægger mit næste malekursus, hvor vi bla. skal præsenteres for farvernes betydning og indflydelse på os.

Det samme er gældende med farverne i vores mad, så du får lige opskriften på Regnbueråkost og en kort gennemgang af farverne i maden. Nu skal der sættes kulør på tallerknen og kulør på tilværelsen.

RØD HJERTEMAD
Den pulserende røde farve indeholder lycopen, som er et rødt pigment, en antioxidant.
Spis tomater, rødbeder, jordbær, kirsebær, druer, tranebær og røde æbler.

GUL OG ORANGE SKØNHEDSMAD
Alle de glade gule og orange farver fra frugt og grønt indeholder kartenoider. Vi ender betacaroten i gulerødder. Betacaroten er et forstadie til A-vitamin og det ligger inaktiv under huden og omdannes, når kroppen har brug for A-vitamin. Spiser vi rigtig mange gulerødder, så bliver huden orange - af carotenerne - som en naturlig selvbruner.
Spis gulerødder, grapefrugt, citroner, majs, melon, banan, ananas, abrikos, appelsin mm.

GRØN DETOX MAD
Den spirende grønne farve er rig på klorofyl, som er det grønne pigment i planer. Populært kaldet plantens blod, fordi at det minder lidt om vores hæmoglobin. Klorofyl er nødvendigt for at planterne an udnytte lysets energi ved fotosyntesen.
Spis grønt, gerne meget mørkegrønt som grønkål, æbler og pærer, spinat agurk, rosenkål, og broccoli og alger.

BLÅ OG VIOLET VITALMAD
De blåviolette farver kommer af stoffet anthocyanin, som er en flavonoid. Når man siger, at det er sundt at drikke et glas rødvin, så skyldes det bla. antioxidanten anthocyanin.
Spis rødkål, brombær, blåbær, lille druer, blommer og aubergine.

SORT SUPERFOOD
De sorte fødevare er elegante og har nogle af de samme farver og egenskaber som vi kender fra blåbær og solbær. De indeholder polyfenoler, som er en stærk antioxidant.
Spis sorte ris, tamari, nigellafrø, solbær, hyldebær, tang og kaviar yeah :)

HVID IMMUNSTYRKENDE MAD
Frugt og grønt som er rene og hvide indeholder ikke farvepigmenter, men de an indeholde farveløse forstadier til pigmenter. Mange hvide fødevare indeholder bakteriehæmmende stoffer, såsom hvidløg.
Spis asparges, blomkål, løg, peberrod persillerod, pastinak - og hvidløg

Altså den korte udgave er - Spis alle farver.

Det var et lille kig ind i kostens herlige farveunivers. Har du lyst til at få alle farver ind i livet, og vide hvad de betyder for dig og maleriet, så fat penslen og kom med på mit malerkursus.

Sæt i gang og få kulør på tilværelsen

Forrige
Forrige

WORKSHOP: NYTÅRSMANIFEST 2020

Næste
Næste

Min bedste opskrift på Golden Milk